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ISSUES

I. Whether a judicial candidate’s campaign committee may solicit contributions from a
political action committee?

II. Whether a distinction may be made, in terms of reasonableness, between a
contribution from a political action committee and one from an individual?   

ANALYSIS

I. A judicial candidate’s campaign committee may solicit reasonable contributions from

a political action committee.

Rule 4.6 of the North Dakota Code of Judicial Conduct does not prohibit a campaign
committee from soliciting contributions from a political action committee.   It provides that1

“[s]uch committees may solicit and accept reasonable campaign contributions[.]”  N.D. Code
Jud. Conduct Canon 4.6.  While the Rule restricts when a committee may solicit contributions,
e.g., no earlier than one year before an election and no later than 90 days after the last election, it
does not restrict from whom the committee may solicit contributions.  See id.; see also 2003 NY
Jud. Eth. 6 (concluding a campaign committee may accept contributions from an already existing
political committee so long as the political committee does not use the candidate’s name to raise
fund for other non-judicial candidate or for a political party); see generally OH Code of Jud.
Conduct Canon 4.4(C)(3) (permitting a committee to accept a contribution from a political party
if the contribution is made from a fund established by the party solely to receive donations for
judicial candidates and the party meets reporting requirements).     

1

 The Code of Judicial Conduct uses the term “political organization,” which encompasses a “political action committee.” 

 See N.D. Code Jud. Conduct Terminology (providing that “‘political organization’ denotes a political party or other

group sponsored by or affiliated with a political party or candidate, a principal purpose of which is to further the election

or appointment of candidates for legislative or executive office or to support or oppose the continuation, amendment,

repeal, enactment, initiative, or referendum of any constitutional, statutory, or regulatory provision”); N.D.C.C. § 16.1-

08.1-01(12)(a) (indicating that a “ ‘political committee’ means any committee, club, association, or other group of

persons which receives contributions or makes expenditures for political purposes and includes … [a] political action

committee … which solicits or receives contributions or makes expenditures for political purposes”).  A political action

committee thus would include a political committee connected solely with one party, e.g., Republican State Leadership

Committee PAC and Individual Account.  

  



The Rule’s only restrictions involving from whom contributions may be solicited apply to
the candidate – not the committee. See id.  For instance, the candidate may not “directly and
personally solicit or accept campaign contributions[.]”  Id.  Yet the candidate may “orally solicit
contributions …in front of large groups or organizations consisting, for example, of audiences of
25 or more people.”  Id.  In other words, the Rule prohibits the manner in which a candidate may
solicit contributions but does not preclude the candidate from soliciting contributions from a
political action committee.  See id.   

The Comment includes another distinction supporting a conclusion that a campaign
committee is not precluded from soliciting contributions from political action committees. It
contrasts a candidate’s permissible act of soliciting a contribution from an organization (so long
as it is made to a group of 25 or more people) with the impermissible act of soliciting an
endorsement from a political organization:  “While this rule allows a candidate to solicit
contributions or publicly stated support from large groups or organizations under certain
circumstances, Rule 4.2(A)(1)(d) continues to prohibit a candidate from seeking, accepting, or
using an endorsement or letter of support from a political organization.”  N.D. Code Jud.
Conduct Canon 4.6 cmt. 1.   Inherent in that distinction is a sole prohibition: the candidate must
not solicit endorsements from a political organization.  Id.; see also 2015 AR Jud. Eth. 3
(concluding that a judicial campaign committee’s acceptance of a contribution from a political
action committee is not an endorsement and is not prohibited conduct); 2010 NV JE10-001,
2010 WL 11064766 (NV Std. Comm. Jud. Eth.) (distinguishing a partisan political
organization’s contributions to a candidate from impermissible endorsements).  But see 2010 OK
Jud. Eth. 4 (emphasizing (a) prohibitions on a candidate’s engaging in partisan political activities
and divulging his political party of registration and (b) the mandate that a judge comply with the
law in a manner that promotes public confidence in the judiciary’s integrity and impartiality, and
concluding that a campaign committee must not solicit a contribution from a political action
committee).  Put simply, the Comment and the plain language of Rule 4.6 do not prohibit a
campaign committee from soliciting contributions from a political action committee.

Besides Rule 4.6, the restrictions applicable to candidates in Rule 4.2 should be considered. 
Indeed, Rule 4.3(A)(3) provides that a candidate “shall take reasonable measures to ensure that
other persons do not undertake on behalf of the candidate activities, other than those described in
Rule 4.6, that the candidate is prohibited from doing by Rule 4.2.”    Rule 4.2 includes
restrictions relating to acts involving a “political organization,” see N.D. Code Jud. Conduct
Canon 4.2(A)(1)(a), (c), (d), (e), (f), & (g), and to acts involving campaign contributions, see
N.D. Code Jud. Conduct Canon 4.2(A)(1)(j).  But none of those preclude a candidate from
soliciting contributions from a political action committee.  See N.D. Code Jud. Conduct Canon
4.2(A)(1). 

In light of the applicable authorities, we conclude that nothing prohibits a campaign
committee from soliciting contributions from a political action committee.  Yet the candidate
and his committee must, of course, abide by all the Code’s provisions.  In the context of political
activities, the candidate should be mindful of the various prohibited acts set out in Rule 4.2 and
of Rule 4.3’s mandate to “act at all times in a manner consistent with the impartiality,  integrity,  

and independence* of the judiciary[.]”  See N.D. Code Jud. Conduct Canon 4.2(A)(1); N.D.
Code Jud. Conduct Canon 4.3(A)(1).
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II. Without knowledge of specific circumstances, no distinction may be made, in terms
of reasonableness, between a contribution from a political action committee and one
from an individual.

As noted, Rule 4.6 permits a campaign committee to solicit and accept “reasonable campaign
contributions.” See N.D. Code Jud. Conduct Canon 4.6.   Neither Rule 4.6 nor any other rule in
the Code provides a distinction – in terms of reasonableness – between the contributions of a
political action committee and those of an individual.  Statutes likewise set forth no distinction
between a contribution from a political action committee and one from an individual. No limit is
placed on the amount of a contribution that can be made to a judicial candidate.  See N.D.C.C.
title 16.1.    Moreover, a campaign committee’s duty to report a donor does not change based on2

the identity of the donor, i.e., whether the donor is a political action committee or an individual.  
See N.D.C.C. § 16.1-08.1-03.9 (requiring candidates to report the names of all “contributors”
who gave more than $200.00); N.D.C.C. § 16.1-08.1-01(5) (providing no distinction between the
“contribution” of a political action committee and that of an individual).  

Reasonableness thus must be determined by the specific circumstances.  See N.D. Code Jud.
Conduct Canon 4.6 cmt. 1 (explaining that “[a]t the start of the campaign, the candidate must
instruct his or her campaign committees to solicit or accept only contributions that are
reasonable under the circumstances”); see also Nev. Code Jud. Conduct Rule 4.4 cmt. 3
(indicating that “[a] candidate must instruct the campaign committee to solicit or accept only
such contributions as are reasonable in amount, appropriate under the circumstances, and in
conformity with applicable law”). Avoiding the appearance of impropriety would be an
important premise in assessing reasonableness.  See, e.g., NM Code Jud. Conduct Rule 21-
402(B) (providing that judicial candidates “shall not accept any contribution that creates an
appearance of impropriety”).  Indeed, “[e]ven if judges were able to refrain from favoring
donors, the mere possibility that judges' decisions may be motivated by the desire to repay
campaign contributions is likely to undermine the public's confidence in the judiciary.”  See
Williams-Yulee v. Florida Bar, 135 S. Ct. 1656, 1667 (2015) (upholding a state’s ability to
prohibit judicial candidates from personally soliciting funds).

Here, the specific circumstances about the potential contributions are unknown  The relative
reasonableness of contributions by political action committees and individuals thus cannot be
assessed.

2

 Some other jurisdictions set different limits on the amounts that political parties and individuals may contribute to a

judicial candidate’s campaign.  See, e.g., Minn. Stat. § 10A.27(1) & (2) (indicating “[a] candidate must not permit the

candidate's principal campaign committee to accept contributions from any political party units … in aggregate in excess

of ten times the amount that may be contributed to that candidate as set forth in subdivision 1, which provides the same

amount for individuals and political committees); OH Code of Jud. Conduct Rule 4.4 (I)(1) & (3) (providing a

significantly greater cap for contributions made by a political party).



CONCLUSION

The Committee is of the opinion that:

 (1) A judicial candidate’s campaign committee may solicit reasonable contributions
from a political action committee. The judicial candidate and the candidate’s committee
must abide by all the provisions of the Code of Judicial Conduct when soliciting such
contributions.

(2) Without knowledge of specific circumstances, no distinction may be made, in terms
of reasonableness, between a contribution from a political action committee and one from
an individual.


