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I reviewed your email of March 28, 2014, asking whether the Secretary of State may 
remove the vacant judicial office from the upcoming primary election ballot, in view of 
the fact that the Governor has indicated in letters and otherwise that he intends to fill the 
vacancy by appointment. See, e.g., Notice of Judicial Vacancy, attached. You indicate 
that there is no reason to have that position remain on the primary election ballot during 
this election cycle because the appointee will have a term of at least two years before 
having to stand for election to the office. See N.D. Const. art. VI, § 13(2) ("An 
appointment must continue for at least two years. If the term of the appointed judgeship 
expires before the judge has served at least two years, the judge shall continue in the 
position until the next general election immediately following the service of at least two 
years.") 

You indicate to me that as of Monday, March 31st, only one potential candidate had 
actually submitted the required petition for ballot access for the primary election and that 
one other individual had made inquiries about the petition process. You also indicate, 
as provided by law, that any candidate wishing to appear on the June ballot must file 
appropriate petitions with your office no later than Monday, April 7, and that you are 
required by law to transmit a certified list of nominees to county auditors at least 55 
days before the primary election. See N.D.C.C. § 16.1-11-20. 

Your obligation to certify the list of nominees to the county auditors and to place the 
names on the primary ballot occurs for those individuals who "are entitled to be voted 
for at the primary election." kL. Prior to the' July 3,2014, vacancy of this judicial -
position, any putative candidate who would have filed the necessary paperwork with 
your office, and who would have been otherwise qualified to appear on the primary 
ballot, would have been "entitled to be voted for at the primary election," and thus such 
individuals' names would have been placed on the primary election ballot. However, 
once the Governor determined that he was going to fill the vacancy through 
appointment, he initiated the machinery of the Judicial Nominating Committee whose 
purpose is to interview and investigate the qualifications of potential nominees for the 
vacancy and to supply a list for the Governor to make an appointment. See N.D.C.C. 
§§ 27-25-02 and 27-25-05. The nominating committee must then "submit to the 
governor a list of not fewer than two nor more than seven nominees for appointment 
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within sixty days after receipt of written notice from the governor that a vacancy in the 
office of judge exists." N.D.C.C. § 27-25-03. 

Thus, the normal nominating procedure of qualifying for the primary election ballot and 
seeking the nomination for the office has been superseded in this instance by the use of 
the Judicial Nominating Committee, whose task is to provide qualified nominees to the 
Governor for ultimate appointment for a term for at least two years as prescribed by the 
state Constitution. N.D. Const. art. VI, § 13. In other words, the nomination procedures 
contained in N.D.C.C. ch. 16.1-11 have been superseded by the nomination procedures 
contained in N.D.C.C. ch. 27-25. Consequently, there will be no need to nominate 
candidates under N.D.C.C. ch. 16.1-11 since this particular position will not be decided 
in this election cycle, but rather in the 2016 election cycle. 

As you have noted, based on current facts and circumstances, there would be no valid 
election-related reason to have this particular judicial district judgeship appear on the 
primary election nominating ballot. See N.D.C.C. § 31-11-05(23) ("The law neither does 
nor requires idle acts."). See also 29 C.J.S. Elections § 265 (2004) ("Statutory 
provisions as to the preparation and distribution of ballots must be strictly followed, as 
must rules and regulations of the secretary of state. However, election officials do not 
have the authority to order the preparation and use of a ballot which is not authorized by 
law .... "). If this judicial position remained on the primary election ballot, it would not 
be the one authorized by law; rather, as indicated above, the nomination process to be 
used in this case would be that provided by N.D.C.C. ch. 27-25 utilizing the Judicial 
Nominating Committee. Consequently, any interested persons who submitted timely 
nominating petitions pursuant to N.D.C.C. ch. 16.1-11, under these circumstances, 
presumably would not be "entitled to be voted for at the primary election" in this election 
cycle. See N.D.C.C. § 16.1-11-20. Thus, their names would not be certified to county 
auditors for placement on the primary election ballot. k!:. 

We found no North Dakota cases directly on point, although there was one case 
recognizing the authority of the Secretary of State to disallow a gubernatorial candidate 
from being placed on a primary election ballot due to failure to comply with certain filing 
requirements. See Riemers v. Jaeger, 827 N.W.2d 330 (N.D. 2013). However, there is 
some pertinent case law from Minnesota. See Winters v. Kiffmeyer, 650 N.W.2d 167 
(Minn. 2002). That case dealt with a somewhat similar constitutional provision which 
required that a judicial appointment be effective for at least one year before a successor 
is elected. In that instance, an attorney filed suit for an alleged wrongful act by the 
secretary of state for failure to place that attorney's name on a ballot for the 2002 
election as a candidate for a judicial district judge position. The secretary of state 
countered by stating that because of the constitutional provision, the seat was not up for 
election until the 2004 general election. 
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The court noted that an appointed judge who claims the office upon the effective date of 
appointment must serve at least one year before a successor is elected. The court 
went on to hold that: 

. .. for purposes of [the state constitutional provIsion reqUiring 
appointment for at least one year], an appointment is made on its effective 
date and a successor must be elected to the position at the next general 
election occurring more than one year after the effective date of the 
appointment. As such, there has been no wrongful act, omission. or error 
on the part of the secretary of state in not designating [the appointed 
judge's] judicial seat for election in 2002. 

kL. at 173-74 (emphasis added). That holding was reiterated in Clark v. Ritchie, 787 
N.W.2d 142 (Minn. 2010). The court noted that when there have been successive 
vacancies and appointments to a judicial office, the relevant state constitutional 
provision provides that the successor to the person appointed to fill the most recent 
vacancy is to be elected atthe next general election occurring more than one year after 
the most recent appointment and that when state law does not mandate an election to 
fill a judicial vacancy, the failure to post the seat for election or to place the seat on the 
ballot does not violate the rights of an individual to elective office. 

Similarly, under North Dakota constitutional and statutory law, an individual appointed to 
a judicial seat is entitled to be appointed for not less than a two-year period if nominated 
by the Judicial Nominating Committee and selected for appointment by the Governor. 
And given that a putative candidate seeking nomination in a primary election would 
have no right to run for the position until the constitutional two-year appointment has 
run, the Secretary of State would be acting within his authority to determine that such a 
candidate in a primary election for a judicial seat would not be "entitled to be voted for" 
at the primary election within the meaning of N.D.C.C. § 16.1-11-20, and thus would not 
be certified to be on the primary election ballot. 
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